Ostbågskonst av ostbågsrosen

Konst med ostbågar - ostbågskonst

Ostbågskonst – konst när det är som bäst

Tack Päivi för denna otroligt kreativa Ostbågskonst. Konstverket föreställer den gyllene växten ’ostbågsros’ även känd som ’bågar i luften’.

Växten trivs bäst i mörka och torra utrymmen då den inte klarar väta särskilt bra. Den kan dock utsättas för väta en extremt kort stund, blombladen blir då mjuka och aningen sega. De gula blombladen är i normalt tillstånd torra och spröda (kan upplevas som frasiga) samt har en smak av ost. Beroende på var du plockar denna växt har den en varierande ostsmak. Cheddar och prästostsmak är två vanliga varianter av ostsmak i denna växt.

Storleken på växten varierar och mäts i gram vilket skiljer den från andra växter. 80, 300 och 450 gram är förekommande storlekar. Ostbågsrosen finns dock i fler storlekar som också är vanligt förekommande.

Växten är vanligt förekommande i hela världen men förekommer i större utsträckning i Europa, Australien  och nord Amerika jämfört med andra kontinenter. Till skillnad från många andra växter är ostbågsrosen vanligt förekommande året runt. Nämnas bör också att denna växt är mer vanlig kring och i städer men förekommer även i stor utsträckning ute på glesbygden, dock ej i samma omfattning.

Växten är ätlig och omåttligt populär, särskilt i västvärlden, där den också börjar få en närmare religiös status med dyrkare. De gula blombladen är av många ett måste till fredagsmyset och den inbitne väljer ut dessa med omsorg.

Det senaste året har växten också börjat bli föremål för Ostbågskonst. Detta tack vare sin tilltalande vackra gyllen färg samt formen som upplevs behaglig och tilltalande för ögat.

Du bör vara försiktig om du plockar med denna växt hem. Utsätt den inte för direkt hetta eller öppen låga då den lätt fattar eld.

En släkting till ostbågsrosen är ostbollingen. Ostbollingen är en hybrid och har genom genmanipulation fått sin runda form men också sin något starkare smak. Smaken på ostbollingen kan beskrivas som nacho.

Tack vare sin utbredning och förmåga att överleva året runt har ostbågsrosen genom åren utvecklat en aggressiv och effektivt polineringsförmåga. Det har visat sig att ostbågsrosens DNA är anpassningsbart med fler arter vilket har lett till att former av skruvar, hjärtan med mer har uppstått. Även dessa korsningar av ostbågsrosen har blivit populära då de också är ätbara.

Har du skapat ostbågskonst? Maila en bild av ditt konstverk till:

instagram @ ostbågar.com /eller/ instagram @ ostbollar.se

 

Konst med ostbågar - ostbågskonst
Ostbågskonst