Ostbågar och graviditet

Fakta om Ostbågar
Äta ostbågar under graviditet

Vad man får, bör, rekommenderas, ska äta eller inte äta under en graviditet är vanliga frågor och tankar.

Om du är det minsta orolig vänd dig till din mödravård eller annan medicinskt kunnig.

Men kan du äta ostbågar om du är gravid? Ja, du kan äta ostbågar. Dock rekommenderas att gravida bör äta mer näringsrik kost än kaloririk kost. Men några ostbågar då och då ska gå bra.

Ostbågar är tillverkade av två huvudingredienser, majs och ost. Tekniskt sett är ostbågar majsbågar som har sprayats eller på annat sätt smaksatts med en ostblandning. Cheddar, prästost, dansk danbo och emmentaler är exempel på ostar som används till smaksättning av ostbågar.

Ostbågar liksom de flesta snacks innehåller mycket energi per 100 gram, cirka 500kcal/100 gram. Den största risken för hälsan är med stor sannolikhet att få i sig alldeles för mycket energi mer än att få i sig farliga ämnen genom ostbågar.

För säkerhets skull rekommenderar vi dig som är gravid att alltid kolla farliga listan för gravida eller höra med mödravården eftersom det ständigt forskas och nya upptäckter hos olika ämnen upptäcks.  Det som är ok idag kan imorgon vara hälsofarligt. Du och ditt barn är alltid prioritet. Läs alltid innehållsförteckningen på en produkt.

Läs mer om graviditet och kost på Livsmedelsverkets sida.

Livsmedelsverkets sida med information för gravida