Glad påsk

Glad påsk

Önskar er alla en glad påsk

Hur du än firar eller uppmärksammar påsken önskar jag dig en Glad påsk. Med mat, påskägg, påskharen, genom religion firas påsken runtom i Sverige.

Ja, påsken är i grund och botten en högtid förknippad med religion och då den Kristna tron. Jesu död och återuppståndelse. Jag kommer inte att skriva mer om detta här. Vill du veta mer om påsken då finns det bättre källor på nätet att vända sig till. Fakta om Påsken enligt svenska kyrkan

Jag firar firar påsken med mina barn. En liten modernare version med påskägg och godis. Med påskmat och sällskap. Det är som halloween lite kommersiellt men mysigt.  Barnen letar efter sina påskägg på påskafton och precis som på julen förbereds maten. Sill, potatis, köttbullar, kyckling med mer. Och givetvis ägg. Det känns som att det är rätt standard med denna mat varje större högtid i Sverige.

Påskkärringar på skärtorsdagen har vi börjat komma ifrån tyvärr. Det kan bero på att många i vårt område inte själva har denna tradition  längre och då blir det inte samma fokus på det som tidigare år. Det som är märkligt är att Påskkärringar börjar försvinna men jag själv börjar mer och mer prata om grunden kring påsk med mina barn. Jag är inte troende, men ändå känns det viktigare att prata om varför vi firar påsk från början än att lyfta Påskkärringar eller påskharen i samtal.

Och maten kring påsk ska vi  inte prata om.  Varför äter vi  all denna mat? Efter fastan ska det frossas eller?  Men varför äter vi samma mat året runt till alla högtider? Vissa saker kan jag förstå, som att rotfrukter skördas, hönsen lägger (eller la ägg) ägg i mängder en viss tid på året med mer. Och till maten ska det drickas sprit och sjungas snapsvisor. Hur gjorde spriten intåg i en kristen högtid.

Då är jag nog på slutpläderingen.  De kristna högtidernasom firas i Sverige är troligtvis inte som för 100 år sedan lika bundna till religionen. Jul, påsk, midsommar, alla helgona med mer är tillfällen för mat och fest idag mer än att uppmärksamma det religiösa. För vad jag vet nämns varken tomte, hare, sprit, mamma scans köttbullar, påskmust, julmust med mer i något religiös samband med födelse, död, återuppståndelse eller annat.

Därför önskar jag dig en glad påsk Hur du än firar eller uppmärksammar påsken.

GLAD PÅSK

Glad påsk
Glad påsk