Historia och fakta om ostbågar

Fakta om Ostbågar

Historia och fakta om ostbågar

Här kan du läsa fakta om Ostbågar och historia om våra älskade snacks med ostsmak.

Ostbågar (Cheez doodles) tillverkades för första gången på 1950-talet av företaget King Kone Corp. i New York, USA. Bågarna döptes av Morrie Yohai på King Kone corp. till Cheez Doodles.

1960 bytte King Kone Corp. namn till Old London Foods. Senare köptes Old London Foods upp av företaget Borden och lät dotterbolaget Wise Foods ta över verksamheten. Wise Foods var producenter av snacks vilket var anledningen till att de fick ta över Old London Foods.

1967 gick Wasabröd och Borden ihop och skapade ett bolag för den svenska marknaden. Det gemensamma bolaget fick heta Old London Wasa.  Efter en modernisering av namnet 1973 heter företaget OLW.  Ostbågar / Cheez Doodles lanserades på den svenska marknaden 1968.

OLW ägs idag (04-12-2016) av industrikonglomeratet Orkla sedan 2005.

Idag finns det ett flertal tillverkare av ostbågar. I Sverige är de ledande tillverkarna av ostbågar OLW och Estrella. Estrella har tagit sig in på marknaden med ett flertal lyckade smaker av ostbågar medan OLW är mer känt för Cheez doodles original. Estrellas smaksatta ostbågar finns i skrivande stund bland annat i smakerna cheddar, prästost och cheddar holiday.

En ständigt pågående diskussion om dessa bågar handlar om själva benämningen på bågarna. Heter det OSTBÅGAR eller OSTKROKAR? Lite vagt sagt kallas dessa gyllene bågar i större utsträckning för OSTBÅGAR söderut och OSTKROKAR norröver. Var gränsen går rent geografiskt är svårt att säga då båda begreppen används över hela landet. Det har gjorts flera undersökningar och röstningar genom åren där begreppet OSTBÅGAR har varit det begrepp som de flesta använder sig av. OLW hade en kort raid där det på hälften av påsarna stod OSTBÅGAR och på den andra hälften stod det OSTKROKAR. Men oavsett vad jag, du eller någon annan säger menar vi samma snacks. Vi syftar alla på dessa himmelska gyllene böjda ostsnacks.

Lista över tillverkare av ostbågar

  • Storbritannien – cheese puffs, cheese curles
  • USA – cheese/cheez doodles
  • Danmark osterejer
  • Norge – ostepops
  • Finland- juustonaksu

Poppers, cheez curls, Cheetos är andra namn och varianter på ostbågar i USA.